Urbani koncept po meri čoveka

prenaseljeni stambene celine

Urbani koncept koji se nameće u gradovima sve više odvaja čoveka od prirode i od samog sebe. Ne gradi se više u odnosu na stvarne potrebe, ne postoje urbane celine prilagođene i drugim potrebama, a ne samo stanovanju. Nema kreativnih ideja i autentičnost je posustala pred profitom. Kao da više niko nema potrebu da pokuša da ostavi trag u vremenu. I oni koji grade i oni koji kreiraju odustali su od koncepta lepog i humanog, od života po meri čoveka, od koncepta zdravog i zelenog.

zelene površine u gradu
urbana celina

U 21. veku munjeviti razvoj nauke i tehnologije omogućava neslućene mogućnosti u skoro svim oblastima života. Naučnici i istraživači iz godine u godinu koračaju krupnim koracima napred. Ali, šta je nauka sama po sebi ako nema svog aktera? Sve može da bude iskorišćeno i na dobro i na loše. Pitanje je lične etike onih koji kreiraju i odlučuju.
Katastrofični ishodi su, sada svi već znamo, u potpunosti mogući. Vratiti se sebi i vratiti se prirodi kroz različite životne oblasti je jedini put zdravog i smislenog života. Svako negiranje prirode i njenih zakona vodi ka destrukciji i samouništenju.

Zato smatram da je obaveza svakog pojedinca da stvara po meri čoveka, da u sebi probudi skrivenu kreativnost i začini ovaj svet.
Jer, kako samo možemo i da pomislimo da se sa nama sve završava i da nam nije obaveza da posle sebe ostavimo svet bar malo bolji, od onog kakav smo zatekli?

Mali koraci u kontinuitetu vode do cilja!

Svideo Vam se prilog? Podeli ga sa prijateljima!
error
fb-share-icon

You may also like...