Solarno drvo – toranj osmatračnica

Solarni toranj osmatračnica
Izvor: NUDES

Vođen principima dizajna koji podržava koncept energije dobijene iz obnovljvih izvora, dizajnerski tim NUDES dizajnirao je osmatračnicu sa neto-nula energije, tj . sa nultim energetskim potrebama. Toranj osmatračnica, nazvan „solarno drvo“, istražuje pojam modularne arhitekture, te je ovaj objekat sastavljene od montažnih „ćelija“ – jedinica, u kojima ljudi mogu uživati u pogledu na okolni pejzaž, a karakteriše ga cilindrična forma i niz isturenih balkona.

Solarni toranj osmatračnica 2
Izvor: NUDES
Solarni toranj osmatračnica 3
Izvor: NUDES

Vertikalno jezgro sastoji se od kružne rampe koja se povezuje sa hodnikom, vodeći u pojedinačne ćelije opservatorije. Ove ćelije se rotiraju i slažu da bi se stvorio dinamičan sklop koji nudi raznolike vidike i iskustva na svakom nivou. Svaka modularna, prefabrikovana „ćelija“ sastoji se od izbočenih balkona koji omogućavaju posetiocima da iskorače iz same kule i upiju predeo lišen bilo kakvih vizuelnih barijera. NUDES je takođe zamislio da ove ćelije sadrže lagane „solarne listove“, koji bi potencijalno mogli da doprinesu nultim energetskim potrebama.

Solarni toranj osmatračnica 4
Izvor: NUDES
Solarni toranj osmatračnica 5
Izvor: NUDES

Cilj osmatračnice je da se pozabavi konceptom sa nultim energetskim potrebama, tj. da objekat sam sebe opslužuje. Vrh kule pokriva nebeska paluba i staklena mahuna osmišljena za sve vremenske prilike. Sa poslednjeg sprata pruža se panoramski pogled od 360° koji oduzima dah.

Solarni toranj osmatračnica 6
Izvor: NUDES
Svideo Vam se prilog? Podeli ga sa prijateljima!
error
fb-share-icon

You may also like...