Drvene kabine na norveškoj obali

Drvene kabine 2
Izvor: Spacegroup

U Norveškoj, u okolini Hagefjordena izgrađene su drvene kabine za potrebe turizma. Dizaj potisuje projektantska kuća Spacegroup sa sedištem u Oslu. Cilj je bio da se izgradi objekat – drvena kabina, koja je u saglasnosti sa prirodom i životnom sredinom. Projekat obuhvata 16 drvenih konstrukcija – kabina, koje su izvedene uz minimalne intervencije na prirodnom terenu. Sa izbijanjem pandemije, koja je ograničila putovanja za građane, ovaj kompleks nazvan „movikheien cabin“ predstavlja atraktivno, pristupačno, lokalno odredište za sve Norvežane.

Drvene kabine 1
Izvor: Spacegroup

Inovativni plan „movikheien“ razbija obrazac prevelikih kabina koje iziskuju bezobzirnu seču šume i time degradiranje životne sredine, kao i zahtevne manevre sa terenom. Koncept je baziran na tradicionalnoj, ali zaboravljenoj maloj jedinici od 64m2, sa 100% drvenom konstrukcijom koja je ekološki prihvatljiva i pažljivo postavljena u pejzaž.

Drvene kabine 4
Izvor: Spacegroup
Drvene kabine 5
Izvor: Spacegroup

Drvene kabine stoje na stubovima iznad terena, dok zajednički dele predeo koji ih povezuje, omogućujući na taj način zaštitu prirodnih dobara regiona. Svi delovi objekta su dimenzija koje se lako mogu transportovati i kojima se bez velikih napora može rukovati bez upotrebe teških mašina.

Drvene kabine 3
Izvor: Spacegroup
Drvene kabine 6
Izvor: Spacegroup

Glavni princip kojim se rukovodilo tokom faze planiranja, bio je taj da se lokaciji neće moći pristupati kolima. Kako putevi zahtevaju veliku intervenciju na terenu, takva operacija na ovakvom brdovitom i gustom prostoru, pokazala bi se vrlo destruktivna za prirodne kvalitete parcele. Planireno je da se lokaciji pristupa putem planinarske staze. Arhitektonsko rešenje kabine podrazumeva postojanje dve etaže – donja etaža, na kojoj se nalaze hodnik, dnevni boravak sa kuhinjom, dve spavaće sobe i kupatilo, i gornja etaža na kojoj su smešteni spavaća soba sa toaletom i terasa.

Drvene kabine 7
Izvor: Spacegroup
Drvene kabine 8
Izvor: Spacegroup
Svideo Vam se prilog? Podeli ga sa prijateljima!
error
fb-share-icon