Copenhill – postrojenje za otpad i sportski kompleks

Copenhill 5 pogon
Izvor: Hufton+Crow

Mnoga postrojenja za spaljivanje otpada i proizvodnju energije locirana su na samim rubovima gradova. U Danskoj, u Kopenhagenu 2019. godine završen je Copenhill – postrojenje za otpad i ujedno sportski kompleks.

Copenhill 3 kompleks
Copenhill 13 kompleks

Ideja je bila da se integrišu zabavni park sa ski stazom, stazom za pešačenje i penjanje sa postrojenjem za spaljivanje otpada, kako bi se stvorilo okruženje koje kombinuje održivu proizvodnju energije sa zabavom i rekreacijom. Strukturu objekta karakteriše krov koji uranja u zelenilo i najviši penjački zid na svetu. Ovaj zeleni krov pomaže u stvaranju biodiverziteta koji istovremeno apsorbuje toplotu, uklanja štetne čestice vazduha.

Copenhill 8
Copenhill 10
Izvor: Hufton+Crow

Dizajn potpisuje firma BIG – bjarke ingels group i firma za pejzažnu arhitekturu SLA, koja je zamislila Copenhill kao deo javne infrastrukture sa socijalnim dešavanjima. Nova elektrana pozicionirana je blizu obale, gde kao industrijski objekat, postaje i mesto za  ekstremne sportove i rekreativne aktivnosti, od skijanja, do planinarenja i penjanja na stenu koja je deo fasade objekta. Međutim, unutrašnjost objekta integrišu najnovije tehnologije u tretmanu otpada i proizvodnji energije.

Copenhill 12
Copenhill 11
Izvor: Hufton+Crow

Svideo Vam se prilog? Podeli ga sa prijateljima!
error
fb-share-icon

You may also like...